Aydın’ın Söke ilçesi ile Muğla’nın Milas ilçesi sınırlarındaki tarihi, arkeolojik ve doğal sit alanları ile ünlü Latmos Dağı’nda açılan ve genişletilmek istenen maden ocaklarına karşı iki ildeki STK ve köylüler birleşti. Milas’ın Sakarkaya köyünde düzenlenen toplantıda tarihin ve doğanın talan edilmesine son verilmesi istendi.
Sakarkaya köy meydanında ki geniş katılımlı toplantıya Latmos Platformu, Muğla Yeşil Yaşam Derneği, Akbük Çevre Bileşenleri, Kuşadası EKODOS (Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği), Milas’tan gelen yurttaşlar ve Sakarkaya köylüleri katıldı. Toplantıda, platform ve dernek temsilcileri maden alanındaki mevcut durum hakkında bilgilendirme yaparken, Avukat Mehmet Çilsal hukuk süreci ile ilgili detaylı bilgi verdi.
LATMOS DAĞLARI UNESCO DÜNYA MİRASINA GİRMEYE ADAY
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeye aday Latmos dağlarının maden uğruna talan edildiğini belirten Avukat Mehmet Çilsal, yaptığı açıklamada, maden şirketinin faaliyete başlama sürecinin halkın bilgisinden kaçırılan, gizli gizli kurullar arası bürokratik yazışmalar ile kotarılmaya çalışılan hukuk dışı bir işlem olduğunu belirtti. Hazırladıkları dava dilekçesiyle bir iki gün içerisinde davayı açacaklarını duyurdu.
“MADEN ŞİRKETLERİNE KARŞI HER TÜRÜL MÜCADELEYİ VERECEĞİZ”
Çilsal açıklamasında “Milyonlarca yıllık benzersiz jeolojik formasyonların, fıstık çamlarının, antik yolların, yaban hayvanlarının su içtiği derelerin, yüzlerce yıldır kullanılan tarım teraslarının, taş döşeme patikaların, antik yolların ve taş evlerin maden şirketi tarafından tahrip edilmesine izin vermeyeceğiz, Maden şirketine karşı hem hukuki mücadeleyi hem de anayasanın kendilerine tanıdığı yurttaşlık haklarımızı sonuna kadar kullanacağız” dedi.
Bölge halkı ve çevre gönüllüleri, Latmos Dağları’nın doğal ve kültürel mirasını koruma kararlılıklarını bir kez daha ortaya koydu ve bölgedeki maden tehdidine karşı birlikte mücadele edeceklerini vurguladı.
LATMOS’TA NE OLMUŞTU
Aydın’ın Koçarlı ilçesi sınırlarındaki Bağarcık Mahallesi Çörlen Mevkii’nde, milyonlarca yılda oluşan kayalar, maden şirketleri tarafından kırıcı ve delicilerle paramparça ediliyor.
Latmos Dağları, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeye aday bir bölge olarak kabul ediliyor. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucu, maden faaliyetlerinin kesinlikle yapılamayacağı “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” statüsü için başvuru yapılmıştı ve onay aşamasına gelinmişti. Ayrıca, bölge Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün “Öneri Milli Park Sahası” içinde yer alıyor ve daha önceki işletme talepleri de olumsuz sonuçlanmıştı.
Maden faaliyetleri başladığında Latmos Dostları çatısı altında toplanan sivil toplum kuruluşları, Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu’ndan arkeolog Nezih Başgelen, EKODOSD’dan Bahattin Sürücü ve Latmos Platformu’ndan Dr. Varol Aydın’la birlikte kamu kurumlarına ziyaretler gerçekleştirdi. Bölgedeki maden sorunuyla ilgili hazırlanan dilekçe, Aydın Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Göbekmerdan’a sunulmuştu. Ayrıca, Koçarlı Kaymakamlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü’ne yapılan ziyaretlerde, maden çalışmalarının ivedilikle durdurulması talep edildi.
Mayıs ayında maden faaliyetleri geçici olarak durdurulmuş ancak ertesi gün çalışmalar tekrar başlatılmış ve kayaların kırılmaya devam ettiği bildirilmişti. Egamin Mineral Madencilik firması, bölgenin kültürel peyzajını bozduğu ve geri dönüşü olmayan zararlara yol açtığı için sivil toplum örgütleri tarafından protesto ediliyor.
GÜNDEM
18 Eylül 2024SPOR
18 Eylül 2024GÜNDEM
18 Eylül 2024SPOR
18 Eylül 2024SPOR
18 Eylül 2024GÜNDEM
18 Eylül 2024GÜNDEM
18 Eylül 2024